Turska: Nova vlada, novi i plan

Nova turska vlada nastaviće sa politikom podsticaja privrednog rasta dok će se njena monetarna politika fokusirati na intenziviranje borbe protiv inflacije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

17:11

Default images

"Ići ćemo ka jačanju potencijala rasta, iznalazeći dugoročna rešenja za probleme u ekonomiji", navodi se u tekstu programa, koji je premijer Ahmet Davutoglu pročitao u parlamentu, preneo je Rojters.

Predstavljajući svoje planove nakon što je Davutoglu prošle nedelje preuzeo dužnost premijera, turska vlada je najavila da će monetarna politika, takođe, podržavati rast i zapošljavanje, pod uslovom da se to ne kosi sa ciljem postizanja stabilnosti cena.

Prema tekstu programa, koji je objavljen na vebsajtu premijera Davutoglua, centralna banka će nastaviti da nezavisno uspostavlja monetarnu politiku, dok će, da bi se smanjio deficit tekućeg računa, biti preduzete strukturne mere.

Prema programu, vlada će podsticati domaću štednju i fokusirati se na dodatu vrednost u proizvodnji. Turska ekonomija je prošle godine ostvarila rast od četiri odsto, a isto toliki rast se očekuje i ove godine, navodi britanska agencija.

U programu turske vlade će se, kako se očekuje, između ostalog naći i teme kao što su održavanje makroekonomske stabilnosti, podržavanje razvoja zemlje, izrada novog ustava, kao i novi koraci u procesu pomirenja koji je otpočet između Ankare i Kurda, naveli su turski mediji.

Davutoglu je 28. avgusta zvanično preuzeo funkciju premijera u turskoj vladi nakon što je Erdogan stupio na predsedničku dužnost, a sutradan je imenovao ministre za sastav nove vlade.

Sve ključne pozicije u ekonomiji, finansijama i energetici zadržaće isti funkcioneri koji su bili u vladi Redžepa Tajipa Erdogana, prenela je agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: