EU ne da gas, čuva za sebe i zimu?

EU bi mogla da zabrani izvoz gasa i ograniči njegovu primenu u industriji, u okviru vanrednih mera čuvanja zaliha gasa za evropska domaćinstva za zimu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

15:35

Default images

To je ozjavio jedan neimenovani izvor iz Evropske komisije, koji navodi da bi se EU na ovakav potez mogla odlučiti jer preti opasnost od potencijalnog prekida u isporukama ruskog gasa zbog ukrajinske krize, javlja agencija Rojters.

Rusija je najveći snabdevač Evrope naftom, ugljem i prirodnim gasom, a ruski gasovod koji ide preko teritorije Ukrajine došao je trenutno u fokus spora između Kijeva i Moskve. Naime, zvanični Kijev upozorava da Rusija planira da obustavi isporuke gasa, dok Moskva tvrdi da bi Kijev mogao da za sebe zadrži gas koji je namenjen EU.

Dok kupci nafte i uglja relativno brzo mogu da pronađu nove dobavljače, zemlje jugoistočne Evrope najveći deo gasnih isporuka dobijaju od ruskog giganta Gasproma, ocenjuje Rojters.

Kako podseća britanska agencija, tankeri iz Katara i Alžira prevoze tečni prirodni gas (TNG) do Evrope preko luka duž Atlanskog okeana i Mediteranskog mora, ali evropski kupci češće preprodaju ovaj tovar u inostranstvu po višim cenama nego što dovoze do domaćeg tržišta. Iz tog razloga, prema ocenama neimenovanog izvora iz Evropske komisije, Unija razmatra zabranu takve prakse radi povećanja rezervi.

"Kratkoročno gledano, veoma smo zabrinuti zbog zimskih zaliha u jugoistočnoj Evropi. Naša jedina nada u slučaju ukidanja ruskih isporuka gasa je vanredna mera član 994/2010, kojom se može sprečiti izvoz TNG-a iz Evrope, kao i ograničeno korišćenje industrijskog gasa radi zaštite domaćinstava", izjavio je taj izvor koji je direktno upoznat sa vanrednim energetskim planovima Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: