Nemački pekari prete Oktoberfestu

Bavarski pekari koji pregovaraju o povećanju plata, zapretili su da će stupiti u štrajk za vreme festivala piva – Oktoberfesta.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

09:04

Default images

To bi ugrozilo proizvodnju peciva "brecel" koje se tradicionalno služi uz pivo, piše list Fokus.

"Ako se ništa ne dogodi do polovine septembra onda će sve pekare da štrajkuju i biće nestašice 'brecela' (pereca) i malih lepinja na Oktoberfestu", izjavio je predsednik sindikata bavarskih pekara Mustafa Ec. Sindikat pregovara o povećanje plata u 48.000 pekara u Bavarskoj. Poslodavci za sada predlažu povećanje od 6,5 odsto.

Festival piva, 181. po redu, počinje 20. septembra u Minhenu i svake godine privuče nekoliko miliona posetilaca. Pored piva, posetioci dolaze i da jedu.

"Brecel" koji liči na perecu, tradionalno se jede uz pivo kao i male lepinje s kobasicama i viršlama.

Prošle godine je prodato 112.700 pari kobasica na Oktoberfestu koji je posetilo 6,4 miliona turista.

Oktoberfest je jedan od najpoznatijih i najvećih festivala u Nemačkoj.

Kada se kralj Ludvig Prvi oženio princezom Terezom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Minhena Andreas Dalarmi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast na poljani ispod brda Sendlinger. Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu.

Festival traje obično 16 dana i počinje u drugoj polovini septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: