Spektakularan efekat rasta PDV-a

Potrošnja japanskih domaćinstava u julu je opala više nego što se očekivalo, industrijska proizvodnja ostala je slaba.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

08:24

Default images

Sve to ukazuje da bi negativni efekti podizanja stope PDV-a mogli još potrajati.

Prema statistici koju je objavila Vlada u Tokiju, potrošnja domaćinstava opala je u julu 5,9 odsto, dok je srednja prognoza analitičara bila pad od 3,0 odsto, a kao razlog navodi se povećanje stope PDV-a u aprilu, ali i loši vremenski uslovi, preneo je Rojters.

"Podizanje poreske stope umanjilo je kupovnu moć, ali su i snažne kiše i oluje dodatno pogoršale situaciju. Potrošnja će se obnoviti, ali je potrebno vremena", ocenio je ekonomista Hiroaki Muto.

U julu su potrošačke cene porasle 3,3 odsto, u skladu sa prognozom analitičara. Industrijska proizvodnja pretrpela je posledice niske tražnje, zabeleživši rast od svega 0,2 odsto, što je ipak povoljnije nego u junu, kada je opala 3,4 odsto.

Stopa nezaposlenosti u julu je iznosila 3,8 odsto radno sposobnog stanovništva, dok je u junu bila 3,7 odsto.

Kako se navodi, podizanje stope PDV-a za tri procentna poena proizvelo je spektakularni efekat: bruto domaći proizvod opao je u drugom tromesečju 6,8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: