Rekordno niska inflacija u Belgiji

Inflacija u Belgiji je u avgustu smanjena na najniži nivo od 2009. podstkanuta padom cena voća i povrća, goriva, avionskih karata i telekomunikacionih usluga.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

11:04

Default images

Inflacija je u Belgiji u avgustu smanjena sa julskih 0,34 odsto na 0,02 odsto, saopštilo je belgijsko ministrstvo ekonomija, preneli su belgijski mediji.

Najviše je pojeftinilo povrće i to za 10,7 odsto, dok je cena voća pala za 4,5 odsto.

Avionske karte su zabeležile pad cena od pet odsto.

Prirodan gas je pojeftinio u proseku 1,3 odsto, a benzin za 1,6 odsto. Cene telekomunikacija su smanjene za jedan odsto, dok je meso u avgustu Belgijancima poskupelo za 0,36 odsto.

Gotovo nulta inflacija u Belgiji u avgustu zabeležena je u trenutku kada skoro čitava evrozona, osim nekolicine zemalja među kojima je Grčka, strahuje od perioda deflacije koji bi predstavljao začarani krug opšteg pada cena i plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: