Deflacija plaši evrozonu

Stopa inflacije u zemljama evro zone opala je na 0,3 odsto u avgustu, što je blizu petogodišnjeg minimuma.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

19:14

Default images

To je podstaklo bojazni od deflacije, preneo je danas britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Po podacima Evropske agencije za statistiku Evrostat, stopa inflacije u julu bila je 0,4 odsto, a ovomesečni pad, uslovljen nižim cenama hrane i energenata, dodatni je pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da preduzme akciju da stimuliše ekonomiju, ocenjuje BBC.

ECB će sledećeg četvrtka odlučiti o kamatnim stopama. Sve je više spekulacija da bi ECB sledećih meseci mogla da ubaci novac u privredu u nadi da će stimulisati rast privredne aktivnosti i cena.

Šef ECB Mario Dragi ranije je ocenio da bi inflacija manja od jedan odsto predstavljala "opasnu zonu". Bazna inflacija, koja isključuje hranu i energente, porasla je sa 0,8 na 0,9 odsto.

Zbog deflacije - opadanja cena, preduzeća i građani odlažu kupovinu nadajući se daljim pojeftinjenjima, te manje novca stiže i trgovcima i proizvođačima koji smanjuju proizvodnju, a to pogađa i državne prihode i vodi padu plata, ali ne i duga, navodi BBC.

Eurostat je u drugom izveštaju saopštio da je jula stopa nezaposlenosti ostala blizu rekordno visokih 11,5 odsto, mada uz poboljšanje u Španiji, Portugaliji i Irskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: