Štrajk pilota skup za Džermanvings

Štrajk sindikata pilota "Kokpit", zbog kojeg je nemačka aviokompanija "Džermanvings" danas otkazala 116 letova i pretrpela znatnu ekonomsku štetu, završen je.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

18:28

Default images

"Džermanvings", ćerka firma kompanije "Lufthanza", saopštio je da je otkazivanje letova, uglavnom na domaćim destinacijama, pogodilo približno 15.000 putnika, od kojih su mnogi imali mogućnost da putuju vozom.

Kako bi svojim putnicima omogućila da unapred planiraju vreme, aviokompanija je napravila izmenjen plan leta i očekuje da će se sutra sve ponovo vratiti u normalu, navodi se u saopštenju.

Na aerodromima gde se štrajk odigravao, situacija je bila mirna, a putnici su bili unapred obavešteni o izmenjenom planu koji je realizovan bez problema. Samo pojedini strani putnici nisu prihvatili alternativna rešenja, dodaje "Džermanvings".

Gotovo svi letovi ka popularnim destinacijama za odmor su realizovani za šta je kompanija angažovala pilote koji inače rade u upravi. Pored toga, "Džermanvings" je iznajmio letelice od drugih avio kompanija kako bi obezbedio povratak putnika sa ovih destinacija.

Letovi "Džermanvingsa" koje obavlja "Evrovings", su realizovani bez odlaganja, jer njihovi piloti nisu zaposleni pod ugovorom "Lufthanza" grupe.

Piloti su se odlučili na štrajk žaleći se na povećanje starosne granice za odlazak u prevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti i uslove pod kojima je to moguće.

Do sada je kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prelaznog perioda" do odlaska u državnu penziju, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: