Šojble: Dragi istrošio sve za borbu

Evropska centralna banka ne raspolaže instrumentima kojima bi se suprotstavila deflaciji, a njena monetarna politika je iscrpljena, izjavio je Volfgang Šojble

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

14:27

Default images

Ekonomija evrozone stagnira, a inflacija je manja od dva odsto, što je daleko niže od očekivanja ECB, zbog čega tržište očekuje da će centralna banka preduzeti novu akciju,kaže Šojble koji je nemački ministar finansija

"Iskreno govoreći, mislim da ECB ne raspolaže instrumentima za borbu protiv deflacije“, rekao je Šojble u intervjuu agenciji Blumberg.

Domaća potražnja podstiče nemački privredni rast "zato što postoji veliko poverenje među potrošačima i investitorima“, rekao je nemački zvaničnik.

Šojble je ocenio da je ECB učinila sve što je mogla i da monetarna politika "može samo da kupi vreme“.

"Likvidnost na tržištima nije naročito niska, štaviše, prevelika je. Zato smatram da je monetarna politika istrošila svoje instrumente i da su nam hitno potrebne investicije i obnova poverenja investitora, tržišta i potrošača“, rekao je nemački ministar finansija.

Deflacija je štetna po privredu zato što potrošnja opada usled očekivanja da će cene konstantno padati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: