Evrozona u vrtlogu pada cena

Inflacija je u evrozoni u avgustu usporila na 0,3 odsto, pokazali su danas zvanični podaci u Briselu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

13:54

Default images

Time su podgrejana strahovanja od deflacije i pojačavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da učini više da spreči vrtlog pada cena.

Inflacija je u julu iznosila 0,4 odsto, takođe značajno ispod zvaničnog cilja ECB od blizu ali ispod dva odsto, navodi Evropski zavod za statistiku, Evrostat, a prenosi agencija Frans pres.

Zavod dodaje da je najnoviji pad cena podstaknut sniženim cenama hrane i energije.

Evrostat je takođe objavio podatke o nezaposlenosti u evrozoni koji su pokazali da je stopa nezaposlenosti u julu mirovala na 11,5 odsto, koliko je iznosila i u junu. Nezaposlenost je najniža od septembra 2012, a niža je i od 11,9 odsto, koliko je iznosila u julu 2013.

Broj ljudi bez posla je, međutim, izrazito visok u nekim zemljama kao što su Španija, Grčka i Italija, a rekordnu stopu beleži i Francuska, koju pogađa politička kriza zbog sporog privrednog rasta, nezaposlenosti i potrebe da se pokrenu korenite reforme.

U julu je u 18 zemalja evrozone bez posla bilo 18,4 miliona ljudi, što je ipak 725.000 manje u odnosu na isti mesec lane.

ECB je već snizila kamatne stope na rekordne minimume, uvodeći čak i negativne stope, a rašireno je mišljenje da banka treba da preduzme dodatne korake ka kvantitativnom labavljenju, odnosno kupovini obveznica zemalja evrozone, da bi njihove ekonomije dobile sredstva potrebna za pokretanje rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: