Nove tenzije, cena nafte skače

Cene nafte su danas porasle, zbog obnovljenih tenzija između Rusije i Ukrajine i snažnih ekonomskih podataka iz SAD, navode analitičari.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

11:05

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u oktobru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 27 centi na 94,82 dolara.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za oktobarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 102,79 dolara, odnosno 33 centa više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, izveštava Frans pres.

Ukrajina i zapad optužili su Rusiju da je aktivno uključena u sukobe u istočnoj Ukrajini kao podrška proruskim snagama. NATO veruje da više od 1.000 ruskih vojnika deluje u Ukrajini, rekao je juče u Monsu neimenovani oficir Severnoatlantske vojne alijanse. Stejt department je naveo da razmatra niz mogućih odgovora, uključujući uvodjenje oštrijih sankcija Moskvi.

Snažniji od očekivanih američki privredni podaci podgrejali su nade da tražnja nafte u najvećem svetskom proizvođaču tog energenta raste. Američko Ministarstvo trgovine je juče saopštilo da je najveća svetska ekonomija u drugom kvartalu porasla 4,2 odsto, u odnosu na julsku procenu od četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: