Rusija samo da sanja ovu inflaciju

Ministar za ekonomski razvoj Rusije Aleksej Uljukajev smatra neprihvatljivim utvrđivanje dugoročne ciljane inflacije na četiri odsto.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

10:21

Default images

Banka Rusije je najavila da priprema kreditno monetarnu politiku za period od 2015. do 2017. godine i u vezi s tim razmatra pitanje uspostavljanja ciljane inflacije u dugoročnoj perspektivi, koju je predložila na nivou od četiri odsto, preneo je Itar tas.

"Dugoročno - to je u redu, ali nivo od četiri odsto zahteva diskusiju. S moje tačke gledišta to je neprihvatljiv nivo", rekao je ministar.

Ranije je ministarstvo povisilo prognozu inflacije za 2014. godinu na sedam do 7,5 odsto, sa ranije ciljanog pokazatelja od šest odsto. Za 2015. godinu, ministarstvo zadržava prognozu od 7,2 odsto, a ne 10 odsto, ukazao je Uljukajev.

Početkom jula ruski predsednik Vladimir Putin je naložio vladi da izradi plan indeksacije tarifa za prevoz tereta železnicom u 2015. godini po stopi do 10 odsto, podsetio je Itar tas.

Uzvratne sankcije koje je Rusija uvela zapadu dovešće do rasta inflacije u tekućoj godini jedan odsto. To će imati uticaj i za sledeću godinu, pa će do rasta cena doći uglavnom u prvom tromesečju sledeće godine, rekao je šef Odeljenja makroekonomske prognoze ministarstva Oleg Zasov.

On je naglasio da je to procena Odeljenja, ali da postoji još mnogo neizvesnosti.

"Za sledeću godinu računa još pola procentnog poena, u vezi sa tim efektom", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: