"Ne varajte se, Gasprom je glavni"

Evropska komisija se ne protivi Južnom toku, ali ne treba se zavaravati da naftni gasni gigant Gasprom neće imati glavnu reč u tom projektu, kaže Etinger.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

20:51

Default images

"Ruski partneri moraju da shvate da mi imamo drugačiju kulturu. Ne zavaravajte se, ako Gasprom poseduje 50 odsto gasovoda, tada Gasprom odlučuje a ne vi. Mislim da Gasprom treba da smatramo partnerom, ali ne smemo da mu dozvolimo da postane svemoćan", poručio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

On je pozvao Rusiju da bude otvorena za fer razgovore i poštuje tržišna pravila kada se radi o "Južnom toku", čiji cilj je da se dopremi gas u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu. EU je, podseća Volstrit džournal, razgovore o tom projektu obustavila do daljnjeg. 

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državna kompanija Gasprom da bi se u isporukama gasa za Evropu zaobišla Ukrajina, vredan je više od 16 milijardi evra, a planirano je da prve isporuke gasa budu krajem 2015. godine. Plan je da se ruski gas cevima ispod Crnog mora, a kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije odvede do potrošača u srednjoj i zapadnoj Evropi.

Etigner je takođe danas pozvao Rusiju i Ukrajinu da u međusobnom konfliktu ne koriste gas kao sredstvo ucene, istakavši da je bezbedno energetsko snabdevanje ključno i ne sme da bude uključeno u moguće dodatne sankcije Rusiji.

On je naveo da radi na scenariju u najgorem slučaju, koji će biti predstavljen šefovima država i vlada EU sredinom oktobra, u slučaju da Rusija odluči da obustavi isporuku gasa Evropi ili ukoliko Ukrajina blokira tranzit gasa kroz svoju zemlju.

"Ne očekujem nijednu od ove dve opcije da se desi, ali mogućnost da se ne desi nije nula", rekao je Etinger na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu i dodao da želi da posreduje između Moskve i Kijeva.

"Rusi mogu da očekuju da će računi za gas biti plaćeni, i, istovremeno, Ukrajina i drugi kupci (gasa) mogu da očekuju da će cene gasa diktirati tržište, a ne zakulisne političke radnje, i da gas i cene gasa nisu instrumenti potčinjavanja i ucenjivanja, već ponude i potražnje na fer i otvorenom evropskom tržištu. To je naš cilj", rekao je Etinger.

On je ponovio i da gas nije odgovarajuća stvar da bude uključena u dodatne ekonomske sankcije Rusiji "jer bi u tom slučaju bilo samo gubitnika" na obe strane.

Etinger je takođe rekao da se protivi zabrani putovanja za šefa ruskog naftnog giganta Gasproma, jer je od ključnog značaja da se ostane u komunikaciji sa tom kompanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: