A ko vam zapošljava milion Škota?

Britanski premijer Dejvid Kameron otputovao je u Škotsku kako bi izneo svoje argumente za njen ostanak u sastavu Velike Britanije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

14:35

Default images

Odlazak Kamerona usledio je kao direktan odgovor na pismo poslovnih lidera koji su se upitali kako bi nezavisnost Škotske delovala na privredu te zemlje.

Da li privreda Škotske može nastaviti samostalno, pitanje je koje je već duže u centru debate poslovnih ljudi, dok je jedna grupa od 130 poslovnih lidera juče poručila da bi nezavisnost Škotske bila "loša za njihovo poslovanje", prenela je agencija Frans pres.

Pred vodećom poslovnom lobističkom grupacijom u Glazgovu, "CBI Škotska", Kameron bi trebalo da govori o povezanosti škotske privrede sa Engleskom, Velsom i Severnom Irskom.

Očekuje se, takođe, da će Kameron reći da zahvaljujući trgovini između Britanije i Škotske oko milion Škota ima posao, ili 20 odsto celokupne populacije.

Škotska će za tri nedelje na referendumu odlučiti da li želi da raskine 300 godina dugu uniju sa ostatkom Velike Britanije, a većina dosadašnjih ispitivanja javnog mnenja pokazuju da će građani odbaciti nezavisnost.

Kampanja "za" i "protiv" nezavisnosti Škotske već je izazvala brojne nesuglasice, počev od toga da li Škotska može zadržati funtu, pa do toga koliki deo britanskog javnog duga treba da preuzme ako izglasa nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: