Mnogo kriza, nafta će biti skuplja?

Cene nafte su danas pale, nakon neutralnog izveštaja o zalihama tog energenta u najvećoj svetskoj privredi, SAD.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

09:52

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 31 cent na 93,57 dolara.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za oktobarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 102,59 dolara, odnosno 13 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, izveštava Frans pres.

Američko Ministarstvo energetike navelo je da su zalihe nafte za nedelju dana zaključno sa 22. avgustom smanjene 2,1 milion barela. Pad zaliha u SAD obično ukazuje na snažnu tražnju nafte u toj zemlji i daje podršku globalnim cenama.

Na naftna tržišta i dalje utiču nesmanjene geopolitičke tenzije u zemljama-proizvodjačima nafte, Iraku i Libiji, kao i u Ukrajini, ključnom tranzitu za izvoz ruskog gasa u Evropu.

"Bez naznaka da će libijska, iračka i ukrajinska kriza uskoro biti rešene, raste verovatnoća da će 'brent' na srednji rok biti skuplji", rekao je predsednik naftnog i gasnog sektora za Aziju i Pacifik konsultantske kuće EY, Sanjev Gupta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: