Moldavija beži od ruskog gasa

Gasovod između Rumunije i Moldavije, koji će neznatno smanjiti zavisnost Moldavije od ruskog gasa, svečano je otvoren.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

08:57

Default images

Gasovod, dugačak 43 kilometra, obezbeđivaće pet odsto moldavskih potreba za gasom i neće biti dovoljan za potpunu energetsku nezavisnost te zemlje.

Moldavija će i dalje zavisiti od ruskog gasa, koji u tu zemlju dolazi preko Ukrajine i u prošlosti je njegov dotok često bio prekidan. Izgradnja gasovoda je koštala 26 miliona evra, a deo od sedam miliona evra finansirala je EU.

Pomoću ovog gasovoda, Evropska unija nastoji da poveže moldavski sistem za transport gasa sa evropskim, kao i da ojača energetsku bezbednost Moldavije koja će na ovaj način dobiti alternativne isporuke gasa iz Rumunije, javlja ruska agencija Itar-tas.

Cena rumunskog prirodnog gasa nije objavljena, ali je moldavski premijer Juri Leanča izrazio nadu da će cena biti "niža od cene gasa ruskog Gasproma".

Trasa gasovoda Ungeni-Jaši je samo prva faza tog projekta, a za punu ekonomsku efikasnost tog projekta biće potrebna i izgradnja dodatnog kraka gasovoda Ungeni-Kišinjev sa kompresorskim stanicama i drugom infrastrukturom za transport, što će koštati dodatnih 50 miliona evra.

"Zahvaljujući ovom gasovodu, Moldavija više neće morati da brine zbog smanjenja u isporukama energenata od strane ruskog giganta Gasproma, koji je trenutno jedini snabdevač Moldavije gasom", izjavio je rumunski premijer Viktor Ponta, a njegov moldavski kolega je dodao da će gas novim gasovodom poteći od 1. septembra, prenosi agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: