Francuski industrijalci pesimisti

Francuski industrijalci oborili su prognozu rasta vrednosti investicija za 2014. sa četiri na jedan odsto.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

08:32

Default images

Anketa francuskog Nacionalnog instituta za statistiku INSEE pokazuje da se sniženje prognoze za tekuću godinu u odnosu na 2013. tiče svih velikih industrijskih sektora, izuzev električne i elektronske opreme, informatike i mašina, za koje je očekivani rast ulaganja i dalje osam odsto, kao i u prethodnoj, aprilskoj prognozi, preneo je Rojters.

Anketa među menadžerima u industriji pokazala je i da će investicije u transportna sredstva opasti pet odsto u ovoj godini (-3,0 odsto u aprilskoj prognozi), uz pad ulaganja u industriju automobila od jedan odsto (-3,0 u aprilu).

Rast ulaganja se očekuje u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, i to od šest odsto, umesto devet odsto koliko se predviđalo u aprilu.

Za prvo polugodište 2014. veći broj anketiranih preduzeća prijavilo je rast investicija od onih koji su imali pad, a očekivanja za drugo polugodište su stabilna, naglašava INSEE.

U studiji se takođe navodi da su šefovi u industrijskim preduzećima istakli da su u 2013. njihove investicije u proseku smanjene pet odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Industrijske investicije čine otprilike jednu četvrtinu ukupnih investicija u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: