Statoil ne odustaje od Rosnjefta

Norveška naftna kompanija Statoil nastaviće strateško partnerstvo s ruskim Rosnjeftom, uprkos zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 27.08.2014.

09:25

Default images

"Naravno da sankcije nisu olakšale stvari Rosnjeftu, ni kompanijama koje sarađuju s tom grupom. Međutim, naš stav je da nastavimo partnerstvo i nadamo se diplomatskom rešenju" sukoba Rusije i Zapada, izjavio je generalni direktor Statoila Helge Lund.

Statoil i Rosnjfet, kompanije pod kontrolom države, sklopile su 2012. godine strateško partnerstvo. To je treće takvo partnerstvo Rosnjefta s nekom zapadnom kompanijom, posle EksonMobila i italijanskog Enija. Partnerstvo sa Statoilom je radi zajedničkog istraživanja nafte u obolasti Severnog pola i Dalekom istoku.

Sankcije uvedene Rusiji, koje uključuju i zabranu izvoza tehnologije iz pojedinih oblasti naftne industrije, mogle bi da ugroze sprovođenje partnerstva Statoila i Rosnjefta, ocenili su analitičari.

Norveška nije članica Evropske unije, ali je usvojila slične mere kao EU prema Rusiji.

Norveška i Rusija su glavni proizvođači nafte u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: