SAD:Tržište rad još oseća posledice

Američko tržište rada i dalje oseća posljedice velike recesije i Američke federalne rezerve trebalo bi da budu oprezna, kaže Dženet Jelen.

Svet

Izvor: Seebiz.eu

Subota, 23.08.2014.

15:10

Default images

Predsednica američkih federalnih rezervi je u govoru na Fedovoj konferenciji detaljno obrazložila zašto smatra da stopa nezaposlenosti sama nije dovoljna za ocenu snage američkog tržišta rada.

Stopa nezaposlenosti pala je brže od očekivanog, a Jelen je istakla da je ekonomska kriza zadnjih pet godina ostavila milione radnika na margini, obeshrabrene ili zarobljene na honorarnim poslovima, što sama stopa nezaposlenosti ne pokazuje.

U takvim okolnostima "ne postoji jednostavan recept za primerenu politiku", istaknula je ona, zauzimajući se za "pragmatični" pristup koji ostavlja prostor za procenu podataka kako pristižu ne vezujući ih za neki unapried određeni put.

Jelen želi biti sigurna da se zaposlenost oporavila koliko god je moguće pre nego podigne kamate.

Inflacijski "jastrebovi" u Američkim federalnim rezervama strahuju, međutim, da će zadržavanje niskih kamata još mesecima izazvati inflaciju.

Američke federalne rezervea drže ključne kamatne stope blizu nule od 2008. Finansijska tržišta očekuju da će kamate rasti sredinom iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: