EK: Zbog sankcija pomoć od 3 mil €

Evropska komisija dodeliće tri miliona evra proizvodjačima bresaka i nektarina u Italiji, Španiji, Francuskoj i Grčkoj.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

18:53

Default images

Ova pomoć kao podršku u uslovima ruskog prehrambenog embarga, saznao je Itar tas u pres službi EK.

Četiri zemlje EU su glavni prozvodjači bresaka i nektarina. Ove godine, zbog toplog vremena, to voće je rodilo više nego što se očekivalo i to je dovelo do pada cena. Situaciju su dodatno pogoršale ruske uzvratne sankcije Evropskoj uniji, zbog čega su evropski proizvodjači izgubili veliki deo tržišta.

Kako bi ih podržali i sprečili dalji pad, EK je donela rešnje da poveća kvote za to voće sa pet na deset odsto.

EK je u ponedeljak objavila da će dodeliti 125 miliona evra podrške poljoprivrednim proizvodjačima u zemljama EU, pogodjenim ruskim embargom. Ta sredstva će biti usmerena na podršku povlačenju sa tržišta viška proizvoda sa ciljem da spreče pad cena.

Pomoć će biti isplaćivana od 18. avgusta do kraja novembra. Prema proceni stručnjaka, ruske kontrasakcije blokiraju evropski izvoz poljoprivrednih proizvoda u vrednosti većoj od sedam milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: