Švajcarski aduti - nakit i hemija

Švajcarski izvoz u julu skočio je pet odsto, na 19,3 milijarde franaka, uglavnom zahvaljujući velikom rastu prodaje nakita i hemijsko-farmaceutskih proizvoda.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 22.08.2014.

10:12

Default images

Kako je uvoz opao, zabeležen je rekordno visok trgovinski suficit.

Izvoz je naročito porastao prema Evropi i Aziji, uz rekordnu prodaju na kineskom tržištu, pokazuju podaci švajcarske Savezne uprave carina.

Sektor nakita ostvario je najsnažniji rast, uz stopu od 24 odsto, na 921 milion franaka, a sledi hemijsko-farmaceutska industrija, kao najsnažnija švajcarska izvozna grana, koja je prodaju na stranom tržištu povećala osam odsto, na 8,1 milijardi franaka, preneo je švajcarski list 24 sata.

Industrija mašina i elektronike, kao i industrija satova, koje su druga i treća branša po vrednosti izvoza, ostvarile su u julu rast od 2,1 odsto, na 3,1 milijardi, i 2,2 odsto na 2,1 milijardi franaka.

Pad izvoza zabeležen je u sektoru plastike i grafičke industrije, i to od 0,6 odsto.

Što se tiče regionalne prodaje, osetno je porastao izvoz u Evropsku uniju, najviše u Mađarsku (47 odsto) i Španiju (40 odsto).

Na azijskom kontinentu prodaja je porasla 3,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pri čemu su isporuke u Kinu povećane 11 odsto, na rekordnih 852 miliona franaka.

Nasuprot tome, izvoz prema Hongkongu i Japanu blago je opao (1,2 i 1,7 odsto), nešto više prema Singapuru (-5,2 odsto), a najoštriji pad zabeležen je na indijskom tržištu (17,5 odsto).

Isporuke u Severnu Ameriku ostale su stabilne, uz rast prema Kanadi (22 odsto) koji je kompenzovao pad na tržištu SAD (3,0 odsto). U Latinskoj Americi švajcarski izvoznici zabeležili su pad od 12 odsto, najveći u Argentini (52,6 odsto). Prema Africi isporuke su pale jedan odsto, a prema Okeaniji 11 odsto.

Na drugoj strani, uvoz u Švajcarsku u julu je smanjen 3,5 odsto, na 15,3 milijarde franaka, pa je zabeležen rekordan trgovinski višak od 4,0 milijarde franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: