Litvanija konačno izdala Gasprom

Litvanija je potpisala danas ugovor sa norveškom naftnom kompanijom Statoil o dopremanju prirodnog gasa do novog litvanskog terminala, počev od 2015. godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.08.2014.

15:01

Default images

U okviru petogodišnjeg ugovora, Statoil će dopremati godišnje 540 miliona kubnih metara gasa do terminala za tečni prirodni gas (LNG) na litvanskoj obali Baltičkog mora koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, javlja Frans pres.

Vrednost potpisanog ugovora je procenjena na 2,5 do tri milijarde litasa (700-900 miliona evra), prema saopštenju litvanske kompanije zadužene za uvoz LNG-a, Litgasa.

"Ovo je velik i važan korak za jačanje energetske bezbednosti Litvanije", izjavio je litvanski premijer, Algiradas Butkevičius.

Ovim potezom Litvanija nastoji da smanji zavisnost od ruskih energenata, pošto je ruska kompanija Gasprom jedini snabdevač Litvanije prirodnim gasom prema ugovoru potpisanom još u vreme Sovjetskog saveza. Od sticanja nezavisnosti 1990. godine, i ulaska u Evropsku uniju i NATO u 2004. godini, zvanični Vilnjus preduzima brojne napore kako bi diverzifikovao svoje dobavljače gasa.

Gasprom je u maju pristao da smanji cenu gasa Litvaniji za 20 odsto, nakon što je ta zemlja podnela međunarodnu tužbu protiv ruske kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: