Mongolija hoće kroz kineske luke

Si Đinping doputovao je danas u glavni grad Mongolije Ulan Bator, kao prvi šef kineske države u poseti toj zemlji posle više od deset godina.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.08.2014.

11:59

Default images

Si treba da se sastane sa predsednikom Mongolije Elbegdoržom Sahijem i premijerom Altanhujagom Norovim. Takođe će se govoriti u parlamentu Mongolije.

Zvaničnici Mongolije nadaju se da će za svoju zemlju bez izlaza na more, obezbediti bolji pristup kineskim lukama. Suočena s smanjenjem stranih ulaganja, rastućom nezaposlenošću i inflacijom, Mongolija traži nove puteve za izvoz svojih mineralnih resursa. Očekuje se da će se tokom Sijeve posete razgovarati o investicijama u infrastrukturu i o transportnim ugovorima koji bi trebalo da pomognu Mongoliji da izvozi minerala preko luka u Kini.

Četiri od 11 sporazuma koja će biti razmatrana su o kopnenom transportu do kineskih luka, za prevoz rude u Južnu Koreju i Japan, rekao je stručnjak za Kinu Munkutul Bazaragš.

Mongolija gradi železnicu od jednog od najvećih nalazišta uglja do kineske granice.

Si će prisustvovati potpisivanju 20 ugovora o rudarstvu, izgradnji infrastrukture, finansiranju i o diplomatskim odnosima, piše danas kineski list Čajna dejli.

Zapadne investicije u Mongoliju drastično su opale zbog pravnih problema s nekoliko rudarskih projekata, zbog čega se ta zemlja sve više okreće Kini i Rusiji za podršku svojoj privredi.

Mongolija zavisi od Rusije za 76 odsto svog benzina i dizela i veći deo svoje struje, zbog čega je jako osetljiva na fluktuacije cena. Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće Mongoliju u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: