Ukrajina MMF: Dve tranše od jednom

Ukrajina je zatražila od MMF-a da objedini treću i četvrtu tranšu i njihovu ukupnu sumu od 2,2 milijarde dolara proslediti do kraja ove godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2014.

14:46

Default images

To je izjavio ukrajinski ministar finansija Aleksandar Šlapak, koji je u susretu s novinarima precizirao da će iz druge tranše od 1,4 milijarde dolara, koja se očekuje krajem avgusta, jedna milijarda ići u budžet, a 400 miliona dolara Nacionalnoj banci, preneo je Interfaks.

MMF je ranije potvrdio uvođenje pitanja o raspodeli druge tranše stend baj kredita Ukrajini u dnevni red sastanka upravnog odbora fonda 29. avgusta. Zajedno sa prvim pregledom ispunjenja stend baj aranžmana, upravni odbor će takođe razmotriti zahtev ukrajinskih vlasti o izmeni plana dodela tranši kredita.

MMF je 30. aprila odobrio kreditni stend baj aranžman Ukrajini ukupnog obima 17,1 milijardu dolara. Kijev je u aprilu dobio prvu tranšu kredita od 3,2 milijarde dolara.

Šlapak je takođe danas ocenio da će se inflacija u Ukrajini ove godine ubrzati na 19-20 odsto, a da kurs grivne ima sve osnove da ojača na 12 grivni za jedan dolar (trenutno je 12,95).

Prema njegovom mišljenju, nedavna devalvacija nacionalne valute povezana je s "paničnim" izlaskom na tržište pojedinih subjekata zbog događaja na istoku zemlje, a možda i zbog špekulativnih napada na kurs.

Šlapak je izrazio uverenje da Nacionalna banka ima sve mogućnosti da se nosi sa ovom situacijom, uključujući i pritiske špekulanata na valutu i da utvrdi ko i zbog čega u tolikom obimu kupuje valutu pri padu uvoza.

U 2013. godini potrošačke cene u Ukrajini porasle su 0,5 odsto, a u prvom polugodištu ove godine 12 odsto. Državni budžet zemlje za ovu godinu prvobitno je formiran na prognozi inflacije od 14 odsto, ali je krajem jula Vrhovna rada usvojila rebalans budžeta, zasnovan na prognozi inflacije od 19,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: