Evo ove radnike traže u Švajcarskoj

Švajcarskim preduzećima nedostaju kvalifikovani radnici, menadžeri i tehničari, a svaka treća firma u 2014. imala je problema u pronalaženju adekvatnog osoblja.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2014.

11:12

Default images

S problemima u zapošljavanju za potrebna zanimanja u ovoj godini suočilo se 33 odsto anketiranih kompanija (od njih 752), za razliku od njih 33 odsto u 2013. godini, pokazala je studija kompanije Menpauer svis (Manpower Suisse), specijalizovane za privremeno zapošljavanje, piše švajcarski list 24 sata.

Švajcarski preduzimači, pored nedostatka osoblja navedenih zanimanja, prijavljuju i nestašicu stručnog finansijskog osoblja, kao i vozača.

Na šestom mestu nalaze se trgovački predstavnici, nakon što su prošle godine privremeno nestali s liste od 10 najdeficitarnijih kadrova.

Sedmu poziciju među nedostajućim profesijama drži hotelsko i restoransko osoblje (osmo mesto u 2013), ispred sekretara i administrativnih službenika, koji su u prošloj godini zauzimali treće mesto.

Na devetoj poziciji su inženjeri (na sedmoj u 2013), a na poslednjoj, desetoj, nalaze se projekt-menadžeri kojih na listi deficitarnih kadrova nije bilo od 2010. godine.

Glavni razlozi nestašice radnika ovih struka nisu se promenili u odnosu na prošlogodišnje. Kompanije ponovo navode nedostatak specijalizovanih struka i odgovarajućih sertifikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: