Znamo li domet ruskog embarga?

Trebalo bi prvo proceniti uticaj ruskog embarga na prehrambene proizvode, pa onda dopuniti mere podrške evropskim proizvodjačima hrane.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

10:10

Default images

"Potrebno je da izmerimo uticaj tog embarga", od godinu dana na namirnice iz Evrope i Severne Amerike, rekao je francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol televiziji Frans 2.

On je pozdravio "prvi paket mera" od 125 miliona evra koje je Evropska komisija odblokirala radi podrške proizvođačima voća i povrća EU. "Biće potrebno nastaviti rad i dopuniti mere ukoliko to bude potrebno", rekao je Le Fol.

Rusija je početkom avgusta uvela embargo na uvoz namirnica iz EU i SAD, kao odgovor na sankcije uvedene Rusiji zbog podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Vanredan sastanak ministara poljoprivrede EU predviđen je za 5. septembar u Briselu.

U 2013. izvor poljoprivrednih proizvoda iz EU u Rusiju iznosio je 11,8 milijardi evra, ili 9,9 odsto ukupnog izvoza Unije, od čega 1,2 milijardi evra u oblasti mesa i mesnih prerađevina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: