Porez na penzije je neustavan

Portugalija se i dalje nada da će ove godine oboriti budžetski deficit na četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

15:08

Default images

I to uprkos tome što je Vrhovni sud odbacio kao neustavne jedan deo mera štednje, saopštila je američka rejting agencija Fič.

"Najnovijom odlukom umanjuju se ključni kratkoročni rizici po konsolidaciju, dok portugalske vlasti ostaju na putu postizanja zacrtanih fiskalnih ciljeva u ovoj godini", navodi se u saopštenju Fiča, a prenosi agencija Frans pres.

Ustavni sud Portugalije je prošle nedelje odbacio jedan deo planiranih mera štednje, usprotivivši se tako naporima vlade da smanji deficit na nivo dogovoren sa Evropskom unijom.

Među odbačenim merama je i porez na penzije, koji je trebalo da u narednoj godini popuni budžet sa 372 miliona evra, ali je Vrhovni sud ipak usvojio neke mere, poput privremenog smanjenja plata državnih službenika.

"Ovakva odluka potvrđuje naš stav da će Portugalija u ovoj godini postići zacrtani budžetski deficit od četiri odsto BDP-a", saopštio je Fič, i dodao da bi u 2015. zvanični Lisabon trebalo da dodatno smanji budžetski deficit na 2,75 odsto BDP-a.

Kako podseća Frans pres, portugalske vlasti i dalje nastoje da reše problem javnih finansija, nakon što je u maju ta zemlja izašla iz trogodišnjeg medjunarodnog programa pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: