Potonula junska nada evrozone

Ekonomska kriza u Rusiji i slaba tražnja iz Turske umanjili su nade u oporavak evrozone koja je bila utemeljena na junskom izvozu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

08:12

Default images

Izvoz iz 18-člane evrozone u junu je, na mesečnom nivou, smanjen 0,5 odsto, na 162,2 milijarde evra, saopštila je evropska služba za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

"Trgovinski podaci iz evrozone za mesec jun su još jedan dokaz da je spoljni sektor i dalje isuviše slab kako bi pomogao slabom oporavku tog bloka", izjavila je analitičarka kompanije "Kepital ekonomiks", DŽesika Hajnds.

Niži izvoz posledica je pada tražnje od 14 odsto u sankcijama pogođenoj Rusiji i osmoprocentnog pada tražnje u Turskoj, koja je suočena sa ekonomskom krizom.

Sa druge strane, uvoz evrozone je porastao 0,5 odsto, pa su tako članice evrozone u junu ostvarile nešto veći trgovinski suficit od 16,8 milijardi evra, što je porast sa 15,4 milijarde evra iz maja.

U junu je samo Nemačka registrovala veliki skok izvoza, koji je na godišnjem nivou porastao za tri odsto, dok je izvoz Španije i Portugalije pao za jedan odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: