Šta je to finansijski Divlji zapad?

Virtualne valute poput bitkoina pravi su Divlji zapad kada su u pitanju tržišta finansijskih proizvoda, upozoriilo je američko Udruženje za zaštitu potrošača.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

18:51

Default images

Udruženje posebno ističe opasnost od visokog rizika zbog velikih kursnih oscilacija.

"Virtualne valute ne podržavaju ni vlade ni centralne banke pa će se potrošači kada uđu na to tržište naći na Divljem zapadu " , istakao je direktor CFPB .

U Udruženju za zaštitu potrošača podsećaju da je bitkoin ove godine samo u jednom danu izgubio na vrednosti 80 odsto u odnosu na američki dolar, i tako izložio ulagače ogromnim potencijalnim gubicima.

Ostali rizici uključuju činjenicu da digitalne valute često meta hakera, a njihovi operateri dosada su pružali vrlo skromnu pomoć u slučaju gubitka, odnosno krađe, upozoravaju u udruženju

Najpoznatija virtualna valuta bitkoin ušla je u opticaj 2009. godine. U jednom trenutku analitičai su predviđali da će njegova vrednost biti veća od zlata da bi potom bitkoin pretrpeo žestok udarac nakon što je "nestao" vodeći sajt za trgovinu virtuelnim valutama MtGox.

Za razliku od konvencionalnog novca, bitkoin je kreiran na računaru i ne kontroliše ga, niti podržava nijedna vlada . U poslednje vreme učestali su zahtevi za pojačanim nadzorom i smernicama kada je reč o ovoj valuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: