Berlin: Pivo ponovo ima ukus

Sledbenici tradicionalne domaće proizvodnje piva polako se vraćaju u Berlin u kojem već 100 godina cveta industrijska proizvodnja tog alkoholna pića.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.08.2014.

09:58

Default images

Berlin je pre jednog veka u punom jeku industrijskog razvoja imao 95 pivara. Natpisi poznatih pivara - Berliner Kindl, Šulthojs i Pilzner, ukrašavale su fasade od crvene cigle zgrada izgrađenih krajem 19. veka u Berlinu.

Te zgrade koje su preživele Drugi svetski rat i dalje ukrašavaju grad svojom arhitekturom u neogotskom stilu, ali je miris hmelja odavno nestao. To su sada kulturni centri, a potkrovlja su pretvorena u luksuzne apartmane.

Berlinsko pivo se danas proizvodi u lokalnoj fabrici grupe Raderberger, podružnici giganta Etkera. Lider je nemačkog piva na tržištu jer nudi četrdesetak brendova tog alkoholnog pića.

Međutim, od skora se pojavljuju nove pivare inspirisane zanatskom proizvodnjom piva iz SAD. U Nemačkoj ih zovu "mikro pivare" ili "pivare iz kraja" i sve više privlače Nemce, zasićene industrijskim pivom.

"Ljudi su zadovoljni jer piju pivo s ukusom i aromom, za razliku od piva u supermarketima", izjavio je Vilko Berajt, koji je otvorio pivaru "Rolberg" 2009. godine.

Berajt kaže da je prošle godine prodao 180.000 litara piva u 46 kafana i restorana širom Berlina.

Ta nova generacija pivara nije samo samouka, već je završila tehnički fakultet u Berlinu koji nudi i master za izradu domaćeg piva.

Berajt je rekao da je Berlin nekada bio "metropola piva" i da sada polako vraća tu titulu.

Nemačka je peti proizvođač piva u svetu s prodatih 94,6 miliona hektolitara piva.

Posle Čeha i Austrajanaca, Nemci su najveće pivopije. Svaki Nemac u proseku popije 106 litara piva godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: