Evo kako Rusija uzvraća udarac SAD

Rusija planira da zabrani uvoz burbona, viskija koji se proizvodi u SAD, jer je pronašla "opasne supstance" u sastavu tog alkoholnog pića.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.08.2014.

15:47

Default images

"U burbonu su pronađeni ftalati, koji mogu da izazovu organske i funkcionalne promene u centralnom i perifernom nervnom sistemu, u endokrinom sistemu, kao i rak i neplodnost kod muškaraca i žena", navodi se u saopštenju ruske sanitarne agencije Roselhoznadzor.

Američka destilerija Barton, osnovana 1792. godine, koja proizvodi "Kentaki burbon" (Kentucky Straight Bourbon Whiskey) prekršila je "tehničke standarde" Carinske unije, u kojoj su Rusija, Belorusija i Kazahstan, dodala je ruska sanitarna agencija.

Roselhoznadzor je najavio istragu o tom pitanju, čiji rezultati mogu dovesti do zabrane uvoza američkog viskija.

Takođe, ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor ne isključuje mogućnost potpune zabrane uvoza govedine iz SAD.

"Trenutno procenjujemo stepen rizika. Nije isključeno da ćemo biti prinuđeni da uvedemo ograničenja", rekao je Itar-tasu pomoćnik rukovodioca službe Aleksej Aleksejenko.

Ranije danas federalna služba je prijavila da je pronađen antibiotik tetraciklin u partiji ohlađene teletine koja je stigla iz preduzeća Marčo farms. To je jedna od četiri američke firme čija je govedina na listi ograničenog uvoza.

Ukupno je za isporuke tih proizvoda u Rusiju akreditovano 99 američkih kompanija, navodi Itar-tas.

Rusiju često optužuju da koristi "trgovinsko oružje" i sanitarne probleme, kao sredstvo diplomatskog pritiska na susede.

Od kada su Rusiji pooštrene sankcije zbog ukrajinske krize, Rusija skoro svakodnevno najavljuje zabrane uvoza nekih novih prehrambenih proizvoda pod izgovorom da želi da zaštiti svoje potrošače.

Moskva je zatražila na sudu i zabranu nekih proizvoda američkog lanca brze hrane Mekdonalds, navodeći kao razlog "kršenje standarda bezbednosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: