"Jedi jabuke! Spasi Poljsku!"

Poljska je zatražila od Evropske unije kompenzaciju za gubitke zbog embarga koji je Rusija uvela na uvoz jabuka i drugog voća i povrća iz Poljske.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 01.08.2014.

11:27

Default images

Poljska na embargo na svoje jabuke gleda kao na političku meru kojoj je Rusija pribegla da uzvrati na nove sankcije EU protiv nje iako su to ruske vlasti obrazložile nedovoljnom bezbednošću poljskog voća.

Poslednja dva meseca, prema rečima poljskog ministra poljoprivrede Mareka Savickog, nije bilo nijedne zamerke.

"Poslali smo juče pismo Evropskoj komisiji u kojem smo je obavestili da je Poljska izvozila na rusko tržište poljoprivredne proizvode u vrednosti od milijardu evra godišnje a da je embargom obuhvaćena polovina tog izvoza", kazao je Savicki danas televiziji TVN24 Biznis i svet.

Savicki je dodao da problem jabuka za Poljsku nije tako strašan, zato što više izvozi na tržišta Nemačke i Velike Britanije, a pregovara i o izvozu na azijska tržišta, pre svega u Japan i Singapur.

"Nama je blokirano veliko tržište i to ne našom voljom, već voljom cele Evrope. Ukoliko Evropa solidarno pomaže proevropske ambicije Ukrajine, onda je dužna da solidarno odgovara i za ekonomske gubitke", objasnio je Savicki zašto Poljska traži od EU kompenzaciju.

Ministar je upozorio da Rusija sada priprema embargo na uvoz govedine i živine iz Poljske, ali da bilo koji dalji embargo Rusije poljsku poljoprivredu neće pogoditi kao voćare u slučaju jabuka.

Savicki je predložio Poljacima i lako i ukusno rešenje celog problema. "Dovoljno je da svako pojede 4,5 kilograma jabuka više, umesto banana i citrusa i problem je rešen", kazao je Savicki.

Poljaci su na ruski embargo reagovali kampanjom popularizacije domaćih jabuka uz poziv "Jedi jabuke. Putinu u inat" a internet i društvene mreže preplavili su poslednja dva dana selfiji sa Poljacima pa i njihovim kućnim ljubimcima kako jedu jabuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: