Kina nadmašila sve prognoze

Aktivnost kineskog prerađivačkog sektora oštro je porasla u julu, napredujući najbržim tempom u više od dve godine, pokazali su zvanični podaci u Pekingu.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2014.

10:55

Default images

Indeks menadžera nabavke (PMI) je prošlog meseca porastao je na 51,7 sa 51 poena iz juna, a rezultat je najbolji od aprila 2012, kada je indeks iznosio 53,3 poena, navodi kineski Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Rezultat je nadmašio očekivanja ekonomista koji su učestvovali u anketi Volstrit žurnala i prognozirali rast PMI na 51,4 poena.

Indeks prati prerađivačku aktivnost u kineskim fabrikama i radionicama i pomno je praćen indikator zdravlja ekonomije. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Britanska banka HSBC, koja takođe obračunava PMI navodi da je njen indeks ovog meseca takođe uvećan na 51,7 sa 50,7 poena iz juna, nešto niže od preliminarna 52 poena.

Kineske vlasti su u aprilu pokrenule niz mera za podsticanje privrednog rasta, uključujući poreske olakšice za mala preduzeća i inicijative za ohrabrivanje kreditiranja u ruralnim oblastima. Rast druge po veličini svetske privrede je u drugom kvartalu ubrzao na 7,5 sa 7,4 odsto iz prethodna tri meseca, a Peking na nivou cele godine očekuje rast od 7,5 odsto, isti kao prošlogodišnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: