Kiprane čeka izbacivanje iz kuća

Vlada Kipra je odobrila predlog zakona kojim se dozvoljava oduzimanje kuća kupljenih na kredit koji se neredovno otplaćuje.

Svet

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

09:56

Default images

Tu meru su zahtevali međunarodni poverioci koji su pomogli Kipru tokom finansijske krize.

Ta takozvana "Trojka" - EU, MMF i Evropska centralna banka, pozvala je u petak Skupštinu Kipra da glasa za taj zakon, preteći da će u protivnom obustaviti isplatu finansijske pomoći državi. Predlog zakona mora biti odobren najkasnije septembra.

Opozicija ga kritikuje, tvrdeći da će mnoge porodice biti izbačene na ulicu jer ne mogu da vraćaju kredite pošto nemaju prihoda, a stopa nezaposlenosti je dostigla 17 odsto.

U televizijskom govoru u sredu predsednik Kipra Nikos Anastasijadis je rekao da su bolne mere neizbežne da bi se smanjile vanredne finansijske obaveze države. Predsednik je osudio "visok nivo nekvalitetnih kredita", odnosno propise koji su neadekvatni za naplatu dugova.

Posebno je kritikovao sporost prinudne naplate, navodeći da "još nisu sprovedene odluke o prinudnoj prodaji donete 1997".

Više od polovine bankarskih kredita na Kipru se smatra "nekvalitetnim", odnosno nenaplativim. Pored toga, stopa zaduženosti građana Kipra je najviša u čitavoj Evropskoj uniji, rekao je Anastasijadis.

Predsednik je tvrdio da će biti uspostavljene mere zaštite kako bi se sprečilo da banke iz kuća isteraju najsiromašnije dužnike.

Poverioci su marta 2013, odobrili Kipru 10 milijardi evra kreditne pomoći na rate, da bi ga spasli bankrota. Nikozija mora da u zamenu sprovede drakonske mere, uključujući prinudno restrukturiranje inače savremenog i razvijenog bankarskog sistema i prodaju ključnih javnih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: