Oni su imali najviše koristi od EU

Nemačka i Danska najviše su profitirale od zajedničkog tržišta Evropske unije, pokazuje analiza jednog švajcarskog ekonomskog instituta.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

20:13

Default images

Zajedničko tržište uticalo je da u razdoblju od 1992. do 2012. bruto društveni proizvod poraste u svih 14 posmatranih zemalja koje su 1993. godine stvorile zajedničko tržište, isključujući Luksemburg, ali je rast izraženiji na severu i zapadu Evropske unije, navodi se u studiji.

U Nemačkoj je realni BDP u tom razdoblju godišnje rastao u proseku za 37 milijardi evra, odnosno 450 evra godišnje po stanovniku. U Danskoj je taj rast još veći, pa je BDP po stanovniku godišnje rastao 500 evra, prenosi Poslovni dnevnik.

Sledi Austrija s rastom BDP po stanovniku od 280 evra, te Finska sa 220 evra. Najmanje se okoristila Velika Britanija, sa rastom od samo 10 evra po stanovniku godišnje, što je manje i od Grčke, najviše pogođene ekonomskom krizom, koja je dostigla rast od 70 evra po stanovniku.

Zajedničko tržište posebno je bilo blagotvorno za one zemlje koje su vrlo tesno ekonomski povezane s ostalim zemljama EU. Upravo je zato Velika Britanija vrlo malo profitirala, budući da je odlučila da ne preuzme zajedničku valutu, dodaje se u istraživanju.

Zato Bertlesman vidi mogućnost dalje integracije i razvoja zajedničkog tržišta posebno u oblasti uslužnih delatnosti i tržišta rada. Predlažu s jedne strane bolju standardizaciju uslužnih delatnosti, kao i brže uklanjanje birokratskih prepreka, bolje informisanje o slobodnim radnim mestima u zemljama zajedničkog tržišta, kao i lakše prenošenje prava u području socijalnog osiguranja iz zemlje u zemlju.

Usluge u ovom trenutku čine 70 odsto evropskog BDP, ali samo 20 odsto u međugraničnoj trgovini između članica EU, ističe se u studiji. Za razliku od robe, usluge i radna snaga nailaze na mnogo više prepreka i to treba promeniti i poboljšati, smatraju analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: