Avet koja proganja evrozonu

Ponovno usporavanje inflacije u evrozoni oživljava avet spirale smanjivanja cena i povećava pritisak na ECB da reši taj problem koji poništava skroman oporavak.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.07.2014.

19:30

Default images

Po podacima Eurostata, inflacija se usporila na 0,4 odsto u julu na godišnjem nivou, posle 0,5 juna. Inflacija je najniža za četiri i po godine - od oktobra 2009, kada je ušla u zonu negativne vrednosti sa minus 0,1 odsto.

Cene energenata su se najviše promenile i ukupno opale za jedan odsto. Cene hrane, alkoholnih pića i duvana su takođe opale, za 0,3 opdsto. Cene industrijskih proizvoda osim energenata su postale iste (promena 0,0 odsto). Samo su usluge poskupele (1,3 odsto, kao i juna), objavio je Eurostat.

Te cifre nisu iznenađenje s obzirom da je inflacija u Nemačkoj jula opala na najniži nivo za više od četiri godine, od 0,8 odsto. U Španiji potrošačke cene su opale za 0,3 odsto.

Džonatan Loines iz firme "Kapital ikonomiks" smatra da "Evropska centralna banka (ECB) mora da uradi više da suzbije rizik od deflacije" što je opšti pad cena i plata, koji podriva čitavu privredu.

Takav scenario bi posebno obeshrabrio kupce i preduzeća koji će odlagati nabavke čekajući na još niže cene da bi robu i usluge sutra manje platili nego danas.

Cilj ECB je upravo da obezbedi stabilnost cena i održi inflaciju ispod dva odsto. Međutim, ona je već mesecima na veoma niskom nivou, ispod jedan odsto što monetarne ustanove smatraju opasnom zonom.

Zbog te opasnosti, ECB je juna preduzela korake da stimuliše i privredni rast, i inflaciju. Snizila je svoju ključnu kamatnu stopu na 0,15 odsto, i najavila paket vanrednih mera za podsticanje banaka da pozajmljuju više.

"Treba sačekati da bi se videlo da li će paket iz juna delovati krajem godine", rekao je Sedrik Telije iz agencije "Natiksis".

"Dobra vest je da nedavno slabljenje evra ostavlja malo prostora za delovanje ECB", rekao je Piter Vanden Hute iz banke ING. "To uklanja pritisak za dalje ublažavanje monetarne politike" kao što je smanjenje kamatne stope, već banka mora preduzeti druge mere.

Evro je dostigao u četvrtak najniži nivo od nvembra, što je dobra vest za izvoznike iz evrozone i za nastavljanje privrednog rasta.

Zvanični podaci o privrednom rastu za drugi kvartal će biti objavljeni 14. avgusta, a mogli bi da potvrde usporavanje privredne aktivnosti, što ukazuje na veoma slab oporavak.

Podaci o nezaposlenosti, takođe objavljeni u četvrtak, donose tračak nade: pad nezaposlenosti se nastavio juna u evrozoni, sa stopom od 11,5 odsto, dok je godinu dana ranije bila 12 odsto, što znači 783.000 nezaposlenih manje.

Međutim, ogromne su razlike između Austrije koja ima najnižu stopu (5 odsto) i Grčke koja je imala 27,3 odsto nezaposlenih u aprilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: