Kijev: Veća renta za naftu i rudu

Vrhovna Rada (skupština) Ukrajine usvojila je izmene državnog budžeta i niz poreskih zakona.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

16:00

Default images

Time je podržan vladin predlog izmena, koje će dovesti do povećanja rente za naftu, gas i rudu, rekao je lider parlamentarne frakcije Otadžbina Sergej Sobolev na brifingu u Kijevu.

Prozvođači će od plaćati rentu od 55 odsto od cene gasa za vađenje gasa za potrebe stanovništva sa dubine do pet kilometara, umesto dosadašnjih 28 odsto, a za vađenje gasa na dubinama većim od pet kilometara renta je povećana sa 15 na 28 odsto.

Pored toga, vlada je inicirala uvođenje rente za proizvodnju rude gvožđa od osam odsto od troškova proizvodnje.

Prema oceni vlade, povećanje stope poreza za korišćenje prirodnih bogatstava treba ove godine da donese u budžet dodatnih 4,8 milijardi grivni (400 miliona dolara).

Vrhovna rada je usvojila i predlog za uvođenje privremene "vojne takse" u visini 1,5 odsto od plate zaposlenih i drugih naknada za rad za vojne operacije na istoku zemlje. Vojna taksa će se plaćati do kraja ove godine.

Ministarstvo finansija procenjuje da će uvođenje vojne takse obezbediti oko 2,9 milijardi grivni, preneo je Interfaks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: