Evo kako se oživljava privreda

U drugom tromesečju ove godine bruto domaći proizvod (BDP) Litvanije porastao je tri odsto na godišnjem nivou, na 31,32 milijardi lita (oko 9,07 milijardi evra)

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

19:23

Default images

U drugom kvartalu, u poređenju s prvim, BDP je povećan 0,7 odsto, preneo je Finmarket.ru.

U materijalima statističara se navodi da je najveći uticaj na rast BDP imalo oživljavanje građevinarstva, prerađivačke industrije, transportnog sektora i skladištenja, kao i rast trgovine na veliko i na malo.

Ranije je objavljeno da je u prvom kvartalu BDP Litvanije povećan takođe tri odsto na godišnjem nivou, na 27,69 milijardi lita.

Centralna banka Litvanije snizila je prognozu rasta BDP u ovoj godini za 0,3 procentnog poena, na 3,3 odsto. Međunarodni monetarni fond očekuje da privredni rast Litvanije ove godine dostigne 3,5 odsto, a inflacija oko jedan odsto.

Evropska komisija je početkom maja snizila prognozu rasta BDP Litvanije u 2014. godini na 3,3 odsto, sa ranije prognoziranih 3,5 odsto. Kurs lita je vezan za evro u odnosu 3,4528 lita za jedan evro.

Litvaniji je prošle nedelje dobila "zeleno svetlo" od Evropske unije da u januaru naredne godine uvede evro i postane 19. članica zone koja koristi jedinstvenu evropsku valutu. Foto: Mindaugas Dany

/Flickr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: