MMF traži od Kipra dodatne rezove

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je Kipar na dodatne rezove u javnoj potrošnji radi ispunjenja ciljeva iz međunarodnog programa pomoći.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

18:13

Default images

Prema rečima šefice misije MMF-a na Kipru, Delije Velkulesku, ta mediteranska zemlja bi morala da prione na dodatno rezanje javne potrošnje, poput smanjenja plata u javnom sektoru, kako bi postigla primarni suficit od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2018. godine, prenela je agencija AP.

Taj suficit je, prema ocenama MMF-a, ključan za obaranje javnog duga Kipra koji trenutno iznosi 120 odsto BDP-a, dok bi prema uslovima iz paketa pomoći, javni dug morao pasti na oko 100 odsto BDP-a do 2020. godine.

U zamenu za dobijanje paketa pomoći od MMF-a i Evropske unije u martu 2013. godine, Kipar je, kako bi izbegao finansijski kolaps, pristao na oštro kresanje javne potrošnje i seriju mera štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: