Građani lakše dolaze do kredita

Banke u evrozoni su u drugom tromesečju olabavile standarde za odobravanje kredita preduzećima, što je prvo labavljenje kreditnih uslova od 2007. godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

13:08

Default images

Predstavljajući pozitivne rezultate istraživanja o kvartalnom kreditiranju u evrozoni, Evropska centralna banka je takođe navela da privatna domaćinstva sada lakše dolaze do kredita, zahvaljujući obnavljanju poverenja u taj sektor, prenela je agencija Frans pres.

"Neto tražnja za kreditima je nastavila da bude pozitivna kako za preduzeća tako i za domaćinstva", navodi se u izveštaju banke, i dodaje da su prvi put od drugog kvartala 2007. banke u evrozoni prijavile labavljenje uslova za odobravanje kredita preduzećima.

U nastojanju da podstakne kreditiranje, a sa tim i investicije i ekonomski rast, ECB je u junu najavila niz mera, uključujući odobravanje dugoročnih zajmova po niskim kamatnim stopama bankama zarad kreditiranja domaćinstava i nefinansijskih korporacija.

Ovo istraživanje ECB-a sprovedeno je u periodu između 26. juna i 11. jula, uz učešće 137 banaka u evrozoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: