Fič upozorava Gasprom

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fič potvrdila je dugoročni rejting u stranoj valuti kompanije Gasprom na nivou BBB, sa negativnom prognozom.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

16:54

Default images

U saopštenju Fiča, koje prenose Ria novosti, navodi se da rejting kompanije odražava prognozu da će Gasprom ostati ključni snabdevač gasa u Evropi, bez obzira na konkurentske i političke pritiske.

Rejting kompanije je u skladu sa suverenim rejtingom Rusije BBB.

Fič upozorava da je smanjenje rejtinga Gasproma moguće u slučaju pogoršanja rejtinga zemlje. Uzrok toga može biti proširenje sankcija, pogoršanje perspektive privrednog rasta zemlje, kao i obimne mere za podsticaj rasta privrede koje mogu da ugroze makroekonomsku stabilnost.

Agencija može da revidira prognozu za Rusiju, odnosno za Gasprom, na stabilnu u slučaju slabljenja međunarodnih tenzija i smanjenja rizika od proširenja sankcija.

Fič navodi da je pristup Gaspromu na međunarodna tržišta kapitala u ovom momentu otežan zbog tenzija između Rusije i Zapada. Inače, kompanija ima dovoljan nivo likvidnosti da nema potrebe za pozajmicama najmanje do kraja 2015, prenele su Ria novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: