Nemci gube zbog Rusije 6 mlrd €

Obim izvoza iz Nemačke u Rusiju ove godine može da se smanji za 17 odsto, što je približno šest milijardi evra

Svet

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

16:05

Default images

Udruženje trgovinsko industrijskih komora Nemačke (DIHK) se u svojim procenama oslanja na izveštaje nemačkih kompanija u Moskvi i Sankt Peterburgu, prenosi dnevnik Handelsblat.

Njihovi predstavnici izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog toga su što mnogi ruski partneri blizu prekida saradnje, navodi se u tekstu.

Delom to se već dogodilo, rekao je rukovodilac DIHK, Folker Trejer. Po njegovom mišljenju, nemačko-ruski ekonomski odnosi "ovog momenta su ozbiljno otežani". Pre nedelju dana Trejer je kazao da će zbog uvođenja sankcija protiv Rusije trpeti četvrtina nemačkih izvoznika.

Posebne probleme oko dalje saradnje imaće mašinski sektor. Već dve trećine proizvođača mašinskog kompleksa je osetilo negativne posledice ukrajinske krize. U većoj meri to je uticalo na preduzeća na istoku zemlje, jer su ona tradicionalno tesno vezana sa Rusijom i Ukrajinom. U celini je u prvom tromesečju ove godine izvoz nemačke opreme u Rusiju smanjen 17,2 odsto.

Savezno udruženje srednjih preduzeća upozorilo je da je zbog konflikta u Ukrajini izgubljeno 25.000 radnih mesta u Nemačkoj. Šef tog udruženja, Mario Ohofen, je u intervjuu listu Lajpciger Folkscajtung rekao da je u Nemačkoj 300.000 ljudi povezano sa ruskim biznisom.

Prema njegovim rečima, trgovinske sankcije Zapada će dovesti do recesije u Rusiji, a "to može da košta Nemačku pola poena ekonomskog rasta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: