Šta će Ukrajina bez ruskog gasa?

Puštanjem u rad gasovoda Južni tok Rusija može da smanji tranzit gasa preko Ukrajine za 60 milijardi kubnih metara gasa.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

10:23

Default images

To je izjavio predsednik upravnog odbora ukrajinskog Naftogasa, Andrej Koboljev i ukazao da je sada tranzit 86 milijardi kubnih metara gasa, a ranije je bio 110 do 120 milijardi kubika. "Znači, tranzit je već smanjen zbog gasovoda Severni tok", kazao je Koboljev.

Prema njegovim rečima, nakon izgradnje Južnog toka "Ukrajina se može naći u veoma složenom položaju".

"Glavni problem je nedostatak partnera. Sada se ukrajinski sistem za transport gasa može proceniti u rasponu od 25 do 35 milijardi dolara. Ako ne bude tranzita ta cifra će biti manja, možda i upola", upozorio je šef Naftogasa.

Naftogas Ukrajine je u prvom polugodištu smanjio prihod od tranzita ruskog gasa u zemlje Evropske unije 17 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine, na 9 milijardi grivni (750 miliona dolara), objavio je Itar tas.

Prema podacima kompanije, tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine u prvih šest meseci 2014. godine je smanjen sedam odsto na godišnjem nivou, na 36,57 milijardi kubnih metara, sa 39,35 milijardi.

Naftogas je za šest meseci na unutrašnjem tržištu realizovao 15,81 milijardu kubnih metara, vrednosti 30,44 milijardi grivni (2,54 milijardi dolara), dok je u periodu januar-jun 2013. godine kompanija realizovala 15,79 milijardi kubnih metara gasa vrednosti 31,99 milijardi grivni (2,66 milijardi dolara).

Naftogas Ukrajine je najveća državna vertikalno integrisana naftnogasna kompanija koja proizvodi 97 odsto gasa i nafte u Ukrajini. Bavi se razvojem nalazišta, vadjenjem i proizvodnjom nafte i gasa, njihovim transportom, kao i prodajom naftnih derivata preko sopstvene mreže benzinskih pumpi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: