Ukrajina i dalje diktira cenu nafte

Cene nafte su danas pale, usled strahovanja oko globalne tražnje tog energenta, dok je veći pad sprečila zabrinutost oko krize u Ukrajini, navode analitičari.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

08:35

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u septembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 33 centa na 101,34 dolara po barelu.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 107,44 dolara, odnosno 13 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenela je agencija Frans pres.

Singapurska banka Oversiz bank navodi da je na cene uticala zabrinutost oko globalne tražnje, ali da podršku cenama nafte daju strahovanja oko pooštravanja sankcija zapada Rusiji zbog pružanja podrške proruskim snagama u Ukrajini.

Očekuje se da će EU danas nametnuti nove sankcije Moskvi, ali postoje strahovi da će taj potez pogoditi i onako slabu ekonomiju evrozone, budući da je Rusija glavni isporučilac energenata za taj region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: