Šamar za Rusiju težak 50 milijardi

Rusija će morati da plati 50 milijardi dolara odštete deoničarima bivšeg naftnog giganta Jukosa, nakon presude Međunarodnog arbitražnog suda u Holandiji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

11:42

Default images

Sud je nakon deset godina doneo presudu po kojoj su ruske vlasti prekršile Energetsku povelju EU prilikom eksproprijacije imovine nakon bankrota Jukosa 2003.

Rusija će osim odštete, koja je više nego upola manja od onoga što su oštećeni tražili od suda (114 milijardi), morati da plati i vrtoglavih 65 milijardi dolara sudskih troškova.

Rok za isplatu svih odšteta je januar 2015. godine, a nakon toga će početi da se obračunava kamata.

Očekuje se da će Rusija uložiti žalbu na presudu u korist kompanije registrovane na Gibraltaru "Grupa Menatep Limited", koju je nekada najbogatiji rus Mihail Hodorovski koristio za upravljanje Jukosom.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da potvrdim da je jednoglasno doneta odluka o ovakvoj presudi, veoma povoljnoj za stranu koja je uložila žalbu sudu", rekao je Tim Ozborn, šef grupe akcionara GML.

Slučaj "Jukos", jedan od najpoznatijih u Rusiji u ovom veku, velika je tema u celom svetu punih 11 godina. Ruske vlasti su 2003. optužile rukovodstvo tada najveće naftne kompanije u zemlji za korupciju, utaju poreza, pranje novca i proneveru, a posle serije suđenja Rusija je dobila i najpoznatijeg zatvorenika - oligarha Mihaila Hodorkovskog.

Njegovo smeštanje u zatvor povezivano je sa njegovim političkim aktivnostima i kritikom vlasti, a akcionari firme koju je vodio su tvrdili da su vlasti dovele Jukos do bankrota, a zatim preuzele njegovu imovinu preko "Rosnjefta".

Hodorkovski je krajem prošle godine pušten iz zatvora posle neočekivanog predsedničkog pomilovanja Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: