"Rusija isključena, nikad više G8"

Kanadski premijer Stiven Harper sumnja da će, posle isključenja Rusije, ikad biti uspostavljen format G8, organizacije koja okuplja vodeće industrijske zemlje.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

09:17

Default images

"Teško je predvideti okolnosti po kojima bi Putinova Rusija mogla da bude ponovo primljena u G7", napisao je Harper u autorskom članku za kanadski dnevnik "Gloub end mejl" (Globe and Mail).

Prema njegovoj oceni, akcije Moskve u ukrajinskoj krizi pokazale su da Rusija ne deli vrednosti G7, prenosi agencija RIA Novosti.

Harper je zatražio od ruskih vlasti da preispitaju svoju politiku prema Ukrajini, a posebno da utiču na proruske snage na istoku te zemlje da polože oružje i pristanu na primirje. On je, takođe, istakao značaj započinjanja nezavisne istrage o padu malezijskog putničkog aviona u blizini Donjecka.

Rusija je 2008. godine pristupila u G7, priključivši se ekonomskom klubu najrazvijenih država sveta - Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, SAD, Kanadi, Britaniji i Japanu.

Moskva je trebalo ove godine u junu da bude domaćin samita G8 u Sočiju, ali su lideri preostalih sedam zemalja doneli odluku da suspenduju članstvo Rusije, odbivši da učestvuju na samitu zbog odluke Moksve o pripajanju Krima i njenog stava u ukrajinskoj krizi.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je u junu izjavio da Moskva ne razmišlja o tome da se vrati u G8, navodeći da "takav format u ovom trenutku ne postoji, pa ne postoji tema o kojoj bi trebalo da se razgovara".

On je istakao da je, pak, Rusija "otvorena za saradnju i ako naši partneri pošalju određene signale, onda ćemo imati o čemu da razgovaramo".

Kako je rekao, uprkos suspendovanju Rusije u G8, Rusija će nastaviti da učestvuje u radu grupe 20 najrazvijenih država sveta (G20).

Kanada je u petak saopštila da će uvesti sankcije prema mnogobrojnim ruskim kompanijama i bankama kako bi kaznila Moskvu zbog, kako je navedeno, ilegalne okupacije Krima i "provokativne vojne aktivnosti" u istočnoj Ukrajini.

Među tim kompanijama su Novatek OAO, drugi po veličini ruski proizvođač prirodnog gasa, kao i Gasprombank, treća najveća ruska banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: