Novi energetski savez na pomolu?

Japanski premijer Šinzo Abe potpisao je niz energetskih ugovora sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penjom Nietom.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

09:28

Default images

Abe se sa meksičkim predsednikom sastao u predsedničkoj palati u Meksiko Sitiju, na samom početku petodnevne posete državama Latinske Amerike, a njihov razgovor je rezultirao potpisivanjem niza sporazuma, prenela je agencija Frans pres.

Među potpisanim sporazumima je i ugovor između meksičke naftne kompanije Pemeks i japanske razvojne banke, kao i ugovor između Pemeksa i kompanije Japan ojl, gas i metals nešnel korporejšn.

Budući da je Japan u potrazi za novim izvorima energije, pošto je nakon katastrofe u Fukušimi bio primoran da ugasi nuklearne reaktore, pitanje energetike je na samom vrhu premijerove agende tokom posete latinoameričkih zemljama.

Meksiko u ovom trenutku prolazi kroz velike promene u svom energetskom sektoru, budući da bi tamošnji Kongres uskoro trebalo da "stane na put" Pemeksovom 75-godišnjem monopolu i da otvori naftni i gasni sektor stranim investicijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: