Kako će Čehinje do veće penzije?

Češka vladajuća koalicija uz podršku opozicije razmatra da diskriminaciju Čehinja koje imaju za 20 odsto manje penzije od muškaraca pokuša da reši.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

09:21

Default images

Moguće rešenje je da se saberu osnovice a zatim podelile na supružnike na dve jednake penzije.

Komisija za penzijsku reformu u Češkoj sastavljena od političara i eksperata na zahtev ministarke rada i socijalnih pitanja Mihaele Marksove Tominove pokušava da reši i problem diskriminacije žena koje imaju manje penzije zbog porodiljskog odusustva, obično su zaposlene u manje plaćenim granama a i kada su na vodećim, dobro plaćenim poslovima primanja su im po pravilu niža nego kod muškaraca.

Prosečna penzija Čeha iznosila je krajem marta 444 evra u preračunu, prosečna penzija Čehinje 370 evra.

Takvo rešenje problema diskriminacije Čehinja u starosti podržala je i ministarka Marksova Tominova ali za sada nije jasno da li bi se radilo o obaveznom ili dobrovoljnom rešenju, kao i da li bi važilo samo za venčane ili i vanbračne partnere.

"Za češke uslove bi bilo bolje kada bi bilo dobrovoljno. Parovi bi o svojoj odluci obavestili upravu socijalnog i penzijskog osiguranja i za svaku godinu bi im pripisali svakome po pola ukupnog doprinosa", kazao je nedeljniku Respekt predsednik Komisije za penzije Martin Potuček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: