Da im ne damo da grade Južni tok

Ukrajini je za sistem transporta gasa neophodna podrška Zapada, izjavio je ukrajinski premijer u ostavci Arsenij Jacenjuk.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 26.07.2014.

09:04

Default images

On je dodao da bi u uslovima zajedničkog korišćenja ukrajinskog gasnog sistema EU, SAD i Ukrajine, ta zemlja mogla da godišnje zarađuje umesto dve, četiri milijarde dolara, prenele su ukrajinske agencije.

"Potrebni su nam Amerikanci i Evropljani, koji bi nam, prvo, dali novac za modernizaciju tog sistema, drugo kupovaće gas iz našeg sistema transporta i, treće, neće dati Rusiji da izgradi Južni tok. I četvrto, zajedno ćemo napuniti cevovod i zarađivati ne dve milijarde dolara godišnje, već četiri milijarde", rekao je on u emisiji "Šuster lajv" (LIVE) na Prvoj nacionalnoj televiziji.

Kako je prenela agencija Ukrinform, Jacenjuk je rekao da "postoje složene odluke koje treba donositi, uključujući i odluku o sistemu transporta gasa".

"Mi imamo gasovod, samo ima nekoliko problema u tom gasovodu. Metal ima tu karakteristiku da je podložan koroziji i ako se u cev ne upumpava gas, ona se pretvara u hrpu metalnog otpada. Mi ne treba da damo Rusiji mogućnost da izgradi Južni tok", rekao je on.

Jacenjuk je, kako prenosi agencija UNN, izrazio želju da sledeće sedmice skupština Ukrajine usvoji izmene Poreskog zakona i Zakona o reformi sistema za transport gasa.

"Neodložno sledeće sedmice, neka se ponovo okupe, valjda smo za državu a ne za rejtinge. Stavićemo na glasanje zakon o uvođenju novih vrsta poreza na najprofitnije grane, zakon o budžetu, o sistemu transporta gasa i pokažite celoj zemlji da niste samo za izbore, već za zemlju", rekao je on.

"Ja ne molim, zahtevam od poslanika da izvršavaju njihovu ustasvnu funkciju - glasaju za zemlju, podržavaju i finansiraju vojsku i ispunjavaju sveti dug pred narodom Ukrajine", kazao je Jacenjuk, koji je prekjuče podneo ostavku nakon što su Ukrajinska demokratska alijansa za reforme (UDAR) bivšeg bokserskog svetskog šampiona Vitalija Klička i partija Sloboda saopštile da istupaju iz vladajuće koalicije.

Jacenjuk je, kako prenosi ukrajinska državna agencija, izrazio tada revolt zbog raspada koalicije pre nego što su u parlamentu usvojene izmene u budžetu, a poslanici odbili da "predaju 49 odsto ukrajinskog sistema za transport gasa Evropi i SAD".

Na sednici 24. jula posle saopštenja o istupanju UDAR-a i Slobode iz koalicije za predlog zakona o reformi ukrajinskog sistema za transport gasa glasalo je samo 94 od potrebnih 226 poslanika. Jacenjuk je u petak uveče rekao da se svako glasanje u parlamentu pretvara ne u pijacu, već u ucenu.

Ukrajinske agencije javile su sinoć da će u četvrtak, 31. jula, parlament razmotriti na vanrednoj sednici pitanje poverenja Jacenjuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: