Pad profita "Danonea"

Francuska kompanija "Danone", poznati svetski proizvođač hrane, zabeležio je pad profita u prvom semestru ove godine u odnosu na isti period 2013.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

20:48

Default images

Neto profit francuske kompanije u prvih šest meseci ove godine je smanjen za 37 odsto na 608 miliona evra u odnosu na na isti period prošle godine kada je ostvaren ekstra profit zbog povećanja udela kapitala u marokansku mlekarsku industriju SNI sa 37,8 na 67 odsto, preneo je AFP.

Prodaja kompanije "Danone" je u drugom tromesečiju ove godine smanjena na godišnjem nivou za 5,5 odsto na 5,4 milijarde evra, a u prvih šest meseci za 5,3 odsto na 10,46 milijardi evra.

U saopštenju kompanije se navodi da su loši rezultati posledica rekordne inflacije cena mleka i to za 18 odsto u prvom semestru ove godine, zatim nerealnom kursu valuta zemalja u usponu kao i nedavne afere sa mlekom u prahu novozelandskog proizvođača "Fontera" (Fonterra), koje je, navodno, sadržalo bakteriju koja izaziva opasnu bolest botulizam.

Zbog te sumnje francuski distributer "Danone", koji se snabdeva sirovinama od ove novozelandske grupacije, morao je sa kineskog tržišta da povuče iz prodaje mleko za bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: