Odsad i turski vozovi idu 250km/h

Turska je danas svečano otvorila prugu za vozove velike brzine (TGV) koja povezuje Ankaru sa Istanbulom, skraćujući vreme putovanja za polovinu.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 25.07.2014.

20:12

Default images

Vozovi će na pruzi saobraćati brzinom do 250 kilometara na sat. Time će vreme putovanja od Istabula do Ankare sa sedam sati biti skraćeno na tri i po sata.

Premijer Redžep Tajip Erdogan i drugi zvaničnici otvorili su novu prugu i provozali se njome.

Na putu između najvećih turskih gradova, Erdogan i njegova svita stali su dva puta da bi premijer održao predizborne govore, pošto se kandidovao za predsednika Republike koji se bira 10. avgusta.

Voz je, međutim, zbog tehničkih problema morao da stane na 15 minuta, dok kvar nije uklonjen.

Privatna televizija NTV i drugi mediji javili su o kvaru na elektro-kablu koji je zaustavio kompoziciju na oko 100 kilometara od Istanbula.

Izgradnja prugu za vozove velike brzine, Ankara-Istanbul, koštala je 4,25 milijardi dolara. Otvaranje pruge je bilo planirano za 2003. godinu, ali je odlagano 11 godina, sve do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: